VIEWCATCHER – MOTIEFZOEKER

De ViewCatcher is een handig hulpmiddel waar mee je, voordat je gaat tekenen of schilderen, bepaalt hoe je het onderwerp in een bepaalde compositie of kader wilt plaatsen.

Let sowieso op:

  • Waar bevindt jij je ten opzichte van het te schilderen object?
  • Waar komt het hoofdlicht vandaan? Is de lichtinval en de objectschaduw voldoende interessant?
  • Waar bevindt zich de horizon in het beeld en vanaf welke hoogte beschouw jij het object? Hurkend, staand, vanaf een heuvel of gebouw?

Je kunt, al turend door het venster het volgende bepalen:

  • Door de afstand van viewcatcher tot je oog te variëren bepaal je de verhouding van een object ten opzichte van de omgeving.
  • Verander eens van standpunt. Door het kaderen met de ViewCatcher is het eenvoudiger een goed eigen standpunt ten opzichte van het object te bepalen. Let ook op de lichtval.
  • Met de ViewCatcher is het makkelijker om de horizonhoogte in het beeld te bepalen. Plaats de horizon lager of hoger dan het midden.
  • Kies ook eens voor een lager standpunt. Bijvoorbeeld zittend of hurkend. Ineens wordt je voorgrond interessanter en tekenen objecten zich af tegen de hemel. Let op perspectief en verdwijnpunten.
  • Gaat de voorkeur uit naar een staande of liggende voorstelling en wat is de gewenste lengte-breedte-verhouding. De VieuwCatcher is voorzien van een aantal standaard formaten.
  • Denk ook aan de layout. Plaats het hoofdobject of de blikvanger in het kader volgens de regel van drie (of zelfs de regel van de gulden snede). Dat wil zeggen, op een snijpunt van een derde van de breedte en een derde van de lengte.

Bepalen van toonwaarde en kleur:

De ViewCatcher is gemaakt van grijze kunststof met een middentoon (middelgrijs). Midden in de schuif bevindt zich een opening. Je kunt hier doorheen kijken naar een detail van de voorstelling.

  • Toonwaarde:
    Vergelijk de toon van het detail met het grijs van de ViewCatcher. Is het detail donkerder of juist lichter dan het middengrijs van de ViewCatcher?
  • Kleur:
    Je kunt de kleur van een detail beter inschatten in een omgeving van neutraal grijs dan in een omgeving van allerlei andere kleuren en tonen.

Zelf een instelbaar kader maken:

Natuurlijk kun je ook zelf een instelbaar kader maken. Neem hiervoor een kartonnen passe partout (liefs grijs) en snijdt dit passe partout in tegenover elkaar liggende hoeken door. Je hebt nu twee haken waarmee je kunt schuiven en kaderen. Dit werkt ook maar is iets omslachtiger.

Voorstelling met een horizontale layout. Waar komt de horizon? Waar komt de blikvanger? Wat is het standpunt (de hoogte t.o.v. de boot) van de waarnemer?

Voorstelling met een rechthoekig kader. Er is sprake van een duidelijk perspectief met één verdwijnpunt. De horizon komt boven het midden. We missen een blikvanger, het geheel toont nogal saai.

Zelf maken: Met behulp van een doorgesneden passe partout maken we twee haken. Daarmee kun je ook schuiven en uitstekend kaderen.