BOEKEN DIE ERTOE DOEN
De volgende opmerkelijke boeken zijn in mijn bezit en kan ik bijzonder aanbevelen.
Enkele boeken daarvan zijn uitverkocht, maar met wat speurwerk op internet en enig geduld vindt je ze vaak nog als 2e-hands.
AMBACHTELIJK
Rijk geïllustreerd, met humor geschreven en toegankelijk voor iedereen biedt dit Schilderboek met bijna 300 pagina’s een schat aan kennis en inzicht in de klassieke schilder- en tekenkunst. Vanuit een theoretische inleiding beschrijft kunstschilder en docente Lux Buurman stap voor stap de praktijk van het schilderen. Zonder terughoudendheid deelt zij haar kennis en ervaring en geeft zij de lezer letterlijk toegang tot de geheimen van haar atelier dat zij samen met haar echtgenoot en tevens kunstschilder, Ab van Overdam deelt. Het is een reis door het wonderland van het platte vlak, waarin aspecten als perspectief, anatomie en materiaalkennis, schildersrecepten en technieken aan de orde komen.
Het Kunstschilderboek – Handboek voor Materialen & Technieken – Kraaijpoel & Herenius
In musea en particuliere collecties zie je soms schilderijen die nog tamelijk nieuw zijn, maar al wel gebarsten of afgebladderd. Dat komt doordat de meeste kunstacademies de laatste honderd jaar geen aandacht hebben besteed aan materiaal en techniek. Er bestaan wel boeken over, maar die zijn voornamelijk gebaseerd op verouderde standaardwerken. Voor de specifieke behoeften van de kunstenaar, maar ook voor de inzichten van verzamelaars, restauratoren, conservatoren en serieuze amateurschilders, deed Chris Herenius twintig jaar lang onderzoek in het laboratorium van de Academie Minerva te Groningen. De resultaten vinden hun neerslag in dit nieuwe leerboek, waarin de laatste ontwikkelingen op verfgebied zijn verwerkt.
Handboek voor het restaureren van schilderijen – Knut Nicolaus – Könemann
“De restaurateur heeft het ondankbaarste beroep dat er bestaat. In het beste geval zien en weten we niets van hem. Een goede prestatie brengt hem in het twijfelachtige gezelschap van vervalsers, een slechte in dat van kunstbedervers. Zijn meesterschap blijft onzichtbaar, zijn onvolkomenheid komt aan het licht. Het oordeel over het werk van de restaurateur is nog onbetrouwbaarder dan dat over een kunstwerk. En dat wil wat zeggen”. Max Friedländer
Een geweldig naslagwerk met heel veel illustraties. Ook al heb je als kunstenaar geen enkele ambities om een schilderdij te restaureren, dan nog biedt dit boek heel veel achtergrondkennis over materialen, grondstoffen en technieken die ook bij het schilderen goed van pas kunnen komen.
Dit is Al Chemie – De Etymologie van Begrippen uit de Scheikunde – Gerrit van Rijn.
De scheikunde achter de restauratie en dat in zeer brede zin is in dit boek verwerkt, met als uitgangspunten hoe een stof en zijn naam is ontstaan en hoe die stof in het Duits, Engels en Frans werd en nu wordt genoemd. In de geschiedenis van die stof kwamen er verrassende namen en gebruiken naar voren. Al deze kennis is niet alleen in de restauratie te gebruiken maar leuk en soms zelfs nodig om te weten, ook als scheikunde als moeilijk wordt ervaren. Hoewel het over scheikunde gaat is het dus geen scheikundeboek zoals op scholen wordt gebruikt.
Te koop bij labshop.nl. Daar koop ik ook pigmenten, hulpstoffen en speciaal lab gereedschap.
Het Olieverfboek – Winsor & Newton
Samengesteld door David Pyle en Emma Pearce. Uitgegeven door Winsor & Newton Whitefriars Avenue, Wealdstone, Harrow, Middlesex, HA3 5RH Engeland.
Natuurlijk, dit handboek is geschreven vanuit het leveringsprogramma van Winsor & Newton maar biedt wel degelijk goede basisinformatie voor de beginnende en gevorderde kunstenaar. Inhoud: De grondbeginselen van olieverf, olieverfproducten, technische informatie – kleur, oplosmiddelen, oliën, mediums & vernissen, penselen, toepassingen, technieken & tips, toepassingsoverzicht, legenda & register.
Soms kun je nog een Nederlandstalige papieren versie bemachtigen (ca. 8 euro). Het boek is gratis te downloaden.
OVER HET SCHILDEREN
De klassieke school – Schildertechnieken – Juliette Artistides.
Tijdloos en visueel standaardwerk op schildergebied. Juliette Aristides is een klassiek opgeleide kunstenares en gebruikt beroemde werken van oude meesters en hedendaagse kunstenaars om schildertechnieken te onthullen en te onderwijzen. De klassieke school Schildertechnieken begint met een kort historisch overzicht van de schilderkunst, inclusief achterliggende theorieën. Daarna komen alle basisprincipes aan bod. Dit standaardwerk bevat stapsgewijze lessen en praktijkgerichte oefeningen voor bijvoorbeeld het maken van stillevens en portretten.
Kleuren mengen in de Praktijk – Helen van Wyk – Tirion Art
Het ABC van het kleuren mengen. Het mengen van verf levert spontaan vaak heel mooie kleuren op, maar om precies de juiste kleur te krijgen is meer kennis vereist. Kleuren mengen in de praktijk geeft je daarvoor het benodigde inzicht en de onontbeerlijke kennis. De mengmethode van Helen van Wyk gaat uit van 6 basiskleuren: geel, oranje, rood, violet, blauw en groen. De gewenste kleur verkrijg je door variatie aan te brengen in de drie belangrijkste aspecten van de hoofdkleuren: toonwaarde, verzadiging, intensiteit, tint, warm of koel.
Oorspronkelijke titel: Color Mixing – The Van Wyk Way.
Stillevens in Olieverf – Michael Friel
Dit prachtige, instructieve boek maakt gebruik van het stilleven als een praktisch voorbeeld om verschillende olieverftechnieken onder de knie te krijgen, door middel van stap-voor-stapillustraties, voorbeelden en tips; zoals hoe je je atelier het beste in kan richten en het prepareren van je canvas of papier voor het werken met olieverf. Van simpele composities tot meer complexe arrangementen, Stillevens in olieverf biedt iedereen de basis van het schilderen in olieverf.
Olieverf Techniek – Jeremy Galton
Een unieke, geïllustreerde stap-voor-stap gids van de belangrijkste olieverftechnieken, plus een aantal inspirerende voorbeelden die tonen hoe u deze technieken in de praktijk kunt toepassen. Behandelde onderwerpen: Tamponneren, sgraffito, correcties, impasto, structuur schilderen, vingerverven, pointillisme, afschrapen, nat-in-nat, schilderen met het mes, onderschildering, alla prima, penseelvoering, dragers.
Verjaard maar nog steeds erg waardevol
Schilderkunst – Materiaal en Techniek – Max Doerner, Hans Gert Müller, R. Knol
De ‘Doerner’ zoals dit klassieke handboek meestal wordt genoemd, is onder vakmensen al heel lang een begrip: zo zeer zelfs dat het als bijnaam ‘de bijbel van de kunstschilder’ kreeg. Dat deze vierde, Nederlandse druk nodig blijkt, is het sprekende bewijs dat Doerner’s ‘Schilderkunst’ niet alleen door professionele kunstenaars hoog wordt gewaardeerd en verplichte literatuur op kunstacademies is. Juist ook bij talloze amateurs en liefhebbers van schilderijen bestaat een grote behoefte aan een degelijk vakboek met uitvoerige en diepgaande informatie over de ‘ambachtelijke’ kant van het schilderen. Het boek behandelt een aantal schildersmaterialen, zoals pigmenten, bind- en oplosmiddelen en schilderondergronden. Daarnaast wordt gedetailleerd ingegaan op diverse schildertechnieken: olieverf, tempera, pastel, aquarel, fresco en acryl. Door de jaren heen zijn de schildertechnieken die in het boek aan bod komen op de praktijk afgestemd.
Uitgever: Gaade ISBN:9789060176818 Hardcover Pagina’s:414 Jaar:1997
De kleurenleer van Johannes Itten
Johannes Itten (Südern-Linden, 11 november 1888 – Zürich, 27 mei 1967) was een Zwitserse kunstschilder, ontwerper en docent. Hij is vooral bekend geworden vanwege zijn theoretisch werk in verband met het Bauhaus en zijn kleurenleer.
Het beroemde boek Kunst der Farbe (in het Nederlands verschenen onder de titel Kunst en kleur), bestaat ruim 50 jaar. Er zijn ook allerlei rijk geïllustreerde studieuitgaven waarin de kleurentheorie van Johannes Itten wordt beschreven. Het zijn zeer bruikbare boeken bestemd voor kunstenaars, docenten en studenten van kunst- en ontwerpopleidingen, en voor allen die zich voor kleur interesseren
Gaade’s teken- en Schilderboek.
Een bekend verjaard naslagwerk. Het boek past niet meer volledig bij het huidige aanbod aan materialen en schilder benodigdheden. Het biedt echter veel inzicht over hoe kunstenaars in het verleden het ambacht bedreven.
Opmerking: Persoonlijk heb vanuit dit boek de recepten voor een lijmgrond en gipsgrond toegepast. Enkele dragers daarmee zijn van meer dan 40 jaar geleden.
KUNSTSTROMINGEN & BEELDEND KUNSTENAARS
Gezichten van Dementie – Herman van Hoogdalem /Gijs Wanders
Dementie treft niet alleen degene die eronder lijdt, maar ook de mensen die om diegene heen staan. In Gezichten van dementie gaat Gijs Wanders in gesprek met die mensen, om ze te vragen naar hun ervaringen. Om ze een platform te geven. Bij de gesprekken schildert Herman van Hoogdalem de mensen om wie het gaat. Gezichten van dementie is een boek over een zwaar onderwerp. Maar de dierbaren die erin fungeren worden met veel respect en zachtmoedigheid benaderd en ondervraagd. Ondertussen zijn de portretten van de mensen die onderwerp van het gesprek zijn bijzonder: soms confronterend, soms ontroerend maar altijd waarheidsgetrouw.
Opmerking: Dit boek en met name de portretten ontroeren mij. Herman van Hoogdalem heeft dit weergaloos knap geschilderd (geen olieverf).
Jongkind & Vrienden – Auteur: Liesbeth van Noortwijk John Sillevis – Uitgave Dordrechts Museum
Johan Barthold Jongkind (1819-1891) is een sleutelfiguur in de schilderkunst van de negentiende eeuw. Een pionier van het impressionisme. Hij werd geboren in Nederland, maar woonde het grootste deel van zijn leven in Frankrijk. Daar raakte hij bevriend met kunstenaars als Monet, Sisley, Boudin, Daubigny en Pissarro. Geregeld keerde Jongkind terug naar Nederland waar hij de havens van Rotterdam en Dordrecht en het Hollandse rivieren polderlandschap schilderde. Jongkind vond Dordrecht de mooiste stad van Nederland en spoorde andere Franse kunstenaars aan om ook naar het schilderachtige Dordt af te reizen.
Turner – Gabriele Crepaldi – Masters of Art
Een bijzonder fraai en rijk geïllustreerd (Engelstalig) boek van de kunstschilder Joseph Mallord William Turner.
generously illustrated volume on the work of Turner makes the world’s greatest art accessible to readers of every level of appreciation. Perhaps the best-loved English romantic painter, Turner became known as “the painter of light.” The use of brilliant watercolor characterizes his numerous landscapes. Traveling throughout Europe, Turner captured the vitality of urban and pastoral scenes. As he developed his technique, his paintings took on the quality of pure luminescence, paving the way for the Impressionist era to come. Overflowing with images, the book offers full-page spreads of masterpieces as well as highlights of smaller details, which allow every aspect of the artist’s technique and oeuvre to be appreciated. Chronologically arranged, the book covers important biographical and historic events that reflect the latest scholarship. Additional information includes a list of works, timeline, and suggestions for further reading.
Zeegezichten – Agata en Pierre Toromaroff
Schilderijen van de zee, met haar steeds wisselende water- en wolkenpartijen en kleuren, zijn net zo fascinerend als landschappen. Veel beroemde kunstenaars lieten zich door de zee inspireren, zoals dit boek aantoont. De zee staat niet alleen symbool voor kracht en avontuur, ze is ook de spiegel van menselijke passies en emoties. Van zeeslagen en stormen tot de impressionistische visie van de zee, je ziet de menselijke ziel terug in deze doeken.