WONDERSCHOON – PHTHALOGROEN GEMENGD MET CADMIUM ROOD
Het palet – Een verrassend resultaat: Phthalo-Groen gemengd met Cadmium Roden
Ik heb diverse phthalo tinten in voorraad (ook wel gespeld als phtalo). Groenen en blauwen. Ik gebruik ze hoogst zelden. Deze verven hebben zo’n enorme kleurkracht. En deze tinten kom je in “real life” nauwelijks tegen.
Totdat ik de specifieke kleur zocht van de romp van een zeilschip. Ook de schaduwkleur was hier van groot belang. Cadmiumrood leek me veel te fel, overheersend en super chromatisch. Hoe zou je die kleur kunnen breken? Ik probeerde cadmium middelrood (Rembrandt) en mengde het met phthalogroen (Van Gogh) …. het resultaat was verbazingwekkend. Super makkelijk te hanteren met tinten varierend van chromatisch licht rood tot een diep donkere groenachtige, bijna zwarte, schaduwkleur.
Vervolgens heb ik ook andere roden geprobeerd. Phthalo groen, Van Gogh, 675 samen met: (foto 1)
- Cadmium Rood Midden (Rembrandt, 314). Dit type rood is duidelijk het indrukwekkends en lijkt met het phthalogroen het ideale complementaire stel.
- Cadmium Rood Licht (Rembrandt, 303). Je verkrijgt donker groenigbruin tot oranje tinten.
- AZO Rood Diep (Rembrandt, 313). Je verkrijgt een diep zwart tot een violetachtig-rood.
- Permanent Rood Diep (Rembrandt, 371). Je verkrijgt een diep zwart tot een bruinachtig-violet.
Ik heb vervolgens een palletje gemaakt bestaande uit een mengsels van phthalogroen en cadmiumrood midden. De donkere toon met een overmaat aan phthalogroen en de lichtste en meest chromatische kleur met een overmaat aan cadmium rood midden. Mengen met wit leek niet zo’n succes. Ik heb een heel klein beetje gebruikt voor het hooglicht (foto 2).
Al eerder had ik via meer conventionele kleurstellingen de romp van het zeilschip geschilderd. Dat zag er aardig uit, maar net niet pittig genoeg (foto 3).
Met gebruik van de nieuwe mengkleuren (phtahlogroen + cadmium rood licht) heb ik de romp opnieuw geschilderd (foto 4).
Dit is mooi en zeer realistisch. Fraaie complementaire kleuren.